Veilig mobiel internet

voor veilig mobiel internet

Er is vandaag via de media een voorlichtingsactie Alert Online gestart om gebruikers van mobiele computers zoals smartphones en tablets te waarschuwen voor de risico’s bij het verbinden met onbeveiligde draadloze netwerken op het station, in de stad, in het café of op een andere publieke lokatie.

Bij zulke onbekende wireless netwerken is niet altijd duidelijk wie de eigenaar is. Het is eenvoudig om op een bepaalde locatie naast een beveiligd draadloos netwerk mensen tevens toegang te bieden tot een dummy wifi netwerk met een vergelijkbare naam (SSID) en waar niet om een wachtwoord gevraagd wordt; een maskerade dus.

Veel smartphones zijn standaard zo ingesteld dat deze automatisch zoeken naar een beschikbaar draadloos netwerk zoeken en daarmee verbinden. Als er niet om een wachtwoord wordt gevraagd gaat dit bijna ongezien. Terwijl u denkt dat u verbonden bent met de beveiligde service van het etablissement waar u verblijft kan een hacker vervolgens met de via wifi verzonden gegevens  aan de haal.  

"Schakel het automatisch verbinden met wifi uit op uw smartphone"

Wat kunt u doen om diefstal van uw (inlog) gegevens te voorkomen ?

  • Schakel het automatisch verbinden met onbeveiligde draadloze netwerken uit.
  • Als u uit huis bent gebruik dan zoveel mogelijk mobiel internet van uw abonnement.
  • Doe buitenshuis principieel nooit bankzaken of andere privacygevoelige dingen.
  • Schakel wifi weer uit als u klaar bent op het internet.
  • Installeer regelmatig updates van het besturingssysteem op uw mobiel apparaat.

"Versleutel het dataverkeer van uw telefoon met gebruik van VPN"

Meer geavanceerde oplossingen zijn er ook:

  • Maak gebruik van een versleutelingsprogramma op uw mobiele apparaat.
  • Zet VPN Virtual Private Network aan als u met een openbaar wifi netwerk verbindt (dit versleutelt het dataverkeer en de gebruiker blijft anoniem).
  • Er zijn een aantal Apps die VPN-toegang tot het internet bieden. Te denken valt aan Tunnelbear (gratis tot 500MB dataverkeer per maand) of Hideman VPN (gratis indien niet meer dan 5 uur per week en maximaal 2GB per maand).
  • Beperk de rechten en machtigingen van de geïnstalleerde apps op uw smartphone.

Ondernemers krijgen in dit top-10 overzicht de belangrijkste aandachtspunten voor beveiliging nog eens op een rij. Automatux is u graag van dienst bij het beveiligen van uw smartphone of tablet. Neemt u gerust contact op voor een afspraak.

 

 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.