WiFi 6 in aantocht

In september 2019 is de nieuwe standaard WiFi 6 (802.11ax) voor draadloze netwerken en wifi-apparaten geïntroduceerd.

Met de toename van het aantal draadloze apparaten op de werkvloer alsook in de publieke ruimte, zijn huidige routers die volgens de laatste standaard ( veelal een combinatie van 802.11n/802.11ac) werken minder geschikt als draadloos toegangspunt. WiFi 4 (802.11n) en WiFi 5 (802.11ac) waren weliswaar sneller dan hun voorgangers, maar beide hebben de beperking dat ze minder goed presteren wanneer er veel clients communiceren via het draadloze netwerk, waarbij deze elkaar door interferentie hinderen.

WiFi 6 maakt draadloze netwerken geschikt voor de Internet of Things (IoT)

Met de lopende implementatie van  de Internet of Things (IoT) waarbij je moet denken aan steeds meer draadloze toepassingen in het dagelijkse leven, van "slimme" interieurverlichting, ~ koelkasten tot aan ~ auto's, is de behoefte aan draadloze bandbreedte en snelheid de laatste jaren alleen maar toegenomen. WiFi 6 zal deze ontwikkeling beter kunnen faciliteren dan zijn voorgangers.

WiFi 6 biedt de volgende voordelen ten opzichte van voorgaande standaarden;

  • MU-MIMO (Multiple User - Multiple Input Multiple Output)
    Dankzij deze techniek kunnen meerdere gebruikers/apparaten tegelijkertijd met het draadloze netwerk communiceren, zonder dat deze elkaar hinderen, niet op de upstream, noch op de downstream (802.11ac bood dit voordeel slechts gedeeltelijk; alleen op de downstream)
  • Meer frequentiebanden *
    Waar 802.11n alleen op de 2.4 GHz frequentie en 802.11ac alleen op de 5Ghz frequentieband werkt, is WiFi6 op beide frequenties actief, wat in de praktijk meer bereik met een hogere snelheden geeft
  • OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access)
    Vroegere routers gebruiken het volledige kanaal om datapakketjes voor één gebruiker/apparaat te verzenden, ODMFA splitst het kanaal op voor meerdere gebruikers/apparaten en markeert het dataverkeer van elk apparaat als het ware met een unieke kleurcode, zodat hetzelfde kanaal gelijktijdig functioneel is voor meerdere apparaten
  • WPA 3
    met WiFi 6 krijgt ook de beveiliging (eindelijk) een belangrijke upgrade. WPA 2 is lange tijd de standaard geweest voor de beveiliging van een draadloos netwerk, op basis van een wifi-wachtwoord (PSK of pre-shared key) met AES versleuteling. In 2017 is echter een  kwetsbaarheid van het beveiligingsprotocol door aangetoond, waarbij een Belgische universitair onderzoeker, zonder het wifi-wachtwoord (pre-shared key) te kennen, in staat was om via een verbonden apparaat op een WPA 2 beveiligd wifinetwerk in te breken. WPA 3  werkt nog steeds met versleuteling (AES) echter niet langer met een pre-shared key, maar met een unieke sleutel Pairwise Master Key (PMK) die voor elk wifi-apparaat wordt uitgewisseld. Het kraken van een bestaande wifi-verbinding zoals door de Belgische onderzoeker Mathy Vanhoef werd gedemonstreerd, is daarmee praktisch onmogelijk.

In de loop van dit jaar zullen er in toenemende mate wifi toegangspunten (routers, modems, enz.) en wifi apparaten (smartphones, laptops, IoT, enz.) met expliciete ondersteuning voor WiFi 6 verschijnen. Of u daar als ondernemer of particulier profijt van zult hebben hangt natuurlijk wel van uw situatie af.

Vooral in situaties waar veel draadloze apparaten tegelijkertijd draadloos toegang moeten hebben tot het netwerk of internet is WiFi 6  een must

Voor een bescheiden thuisgebruiker die met enkele apparaten met wifi internet verbindt, kan men zich afvragen of die investering nu gelijk nodig is. Maar bijv. voor een universiteit, groot kantoor, restaurant of hotel waar gratis wifi voor veel medewerkers of klanten beschikbaar is, wordt WiFi 6 binnen afzienbare tijd een must.

Overweegt u een overstap naar WiFi 6 voor uw draadloze netwerk, maar u zou daar graag professionele ondersteuning bij willen hebben ? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Automatux.

* WiFi Alliance heeft begin 2020 overigens een extra standaard toegevoegd, WiFi 6E, die tevens verbindingen op de 6GHz frequentieband mogelijk maakt, voor nog meer bereik en een beter signaal