Windows 10 gratis upgrade

We hebben fijn nieuws voor heel wat (zakelijke) computergebruikers. Microsoft heeft beloofd dat de nieuw uit te komen Windows 10 als gratis upgrade beschikbaar komt voor huidige Windows gebruikers. Dit betekent dat iedereen mee kan profiteren van de verbeterde beveiliging en functionaliteit van de vernieuwde versie van het besturingssysteem.

Er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • U gebruikt nu Windows 7, Windows 8.1 of Windows 8.1 Phone
  • De hardware van het apparaat in kwestie moet geschikt zijn om Windows 10 te kunnen draaien
  • U moet de upgrade naar Windows 10 binnen een jaar na uitgavedatum uitvoeren

Automatux heeft de zogeheten Windows 10 Insider Preview getest. Dit is een zogeheten prelease van het besturingssysteem welke voor test en verdere ontwikkeling gratis is te downloaden en te installeren. Bekijkt u bovenstaande screenshots om een indruk te krijgen. Wij vinden dat Microsoft hiermee op de goede weg is. De offciële Windows 10 Upgrade wordt uitgegeven op 29 juli 2015.

Fraaie integratie van het bureaublad met Metro, slimme zoekfuncties en.. de startknop is terug

Na 8 komt toch 9 ?

Ja dat is waar. Toch heeft Microsoft na de huidige Windows 8 gekozen voor een 10 in plaats van de 9. Niet vanwege het feit dat een simpele nummeropvolging geen recht zou doen aan het grote aantal verbeteringen in de vernieuwde versie of dat deze gewoon rapportcijfer 10 verdient zoals verschillende Microsoft congres-sprekers ons eerder wilden doen geloven. Wat is dan de echte reden ? De keuze voor Windows 10 heeft alles te maken met de eerder uitgekomen Windows 95 en ook 98. Er blijken in de huidige broncode van Windows 8.1 nog zoveel verwijzingen te staan naar deze oude 9X Windows-versies dat het praktisch gezien ondoenlijk is om de code daarop aan te passen. Samengevat zou de benaming Windows 9 veel extra herprogrammering hebben gevraagd, daardoor tot verder uitstel hebben geleid en zelfs dan een blijvend risico op verborgen programmeerfouten. Met de 10 zijn deze problemen op simpele wijze opgelost. Als gebruikers kiezen wij dan ook liever voor een rond getal, is het niet ?

Installeer Windows 10 Insider Preview liever niet op uw werkcomputer

Downloaden

U kunt deze prelease van Windows 10 zelf downloaden en testen via de onderstaande link. Daarbij geven we wel een waarschuwing. Er zijn weliswaar al een aantal mooie verbeteringen te zien in de Insider Preview maar het is nog in bètafase en sommige onderdelen zijn daarom foutgevoelig. Daarom raden we u met klem af om de Windows 10 Insider Preview op een bestaande werkcomputer te installeren of een upgrade uit te voeren waar Windows 8.1 of 7 reeds op is geinstalleerd*. Maar u kunt de ISO op zo'n computer wel gebruiken in een virtuele installatie in VMware Player of Virtual Box. Installatie is verder voor uw eigen risico.

* Wilt u de bètaversie toch op uw bestaande computer installeren ? Gebruik dan een nieuwe en/of lege harde schijf. Ontkoppel de bestaande harde schijf met Windows 7 of 8 om de opstartbestanden daarvan niet te laten overschrijven door de Windows 10 installatie.

Wilt u de Windows 10 Insider Preview downloaden en installeren om deze zelf te testen ? Klik dan op het download icoon.

 

Installatie van de Windows 10 Insider Preview is geheel voor uw eigen risico, Automatux verleent hierop geen ondersteuning.

Upgrade notificatie

Sinds kort verschijnt er in de systemtray (rechtsonder op de taakbalk op het Bureaublad) een melding dat de Windows 10 upgrade aanstaande is. U kunt ondermeer uw emailadres opgeven zodat u automatisch op de hoogte wordt gebracht van de uitgifte van de gratis Windows 10 upgrade. Dit upgrade notificatie programma is via Windows update geinstalleerd en kan ook worden verwijderd worden indien u geen gebruik wenst te maken van de Windows 10 upgrade (deinstalleer dan update KB3035583).

Welke Windows-editie krijg ik bij deze gratis upgrade?

Bij het upgraden krijg je dezelfde Windows-editie die je al hebt. Als je bijvoorbeeld Windows 7 Home Premium hebt, dan krijg je Windows 10 Home.


Windows 7 vanaf editie Naar editie
Windows 7 Starter Windows 10 Home
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium
Windows 7 Professional Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate

Windows 8 vanaf editie Naar editie
Windows Phone 8.1 Windows 10 Mobile
Windows 8.1 Windows 10 Home
Windows 8.1 Pro Windows 10 Pro
Windows 8.1 Pro voor studenten

 'N'- en 'KN'-versies volgen het upgradepad van de oorspronkelijke versies (Windows 7 Pro N wordt bijvoorbeeld bijgewerkt naar Windows 10 Pro N).

Enkele versies zijn hiervan uitgesloten: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise en Windows RT/RT 8.1. Klanten die een volumelicentie hebben met een actief abonnement op Software Assurance, ontvangen een aanbod voor een upgrade naar een bedrijfseditie van Windows 10. Deze edities maken geen deel uit van dit aanbod.

 

 

bron: Microsoft

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.