Windows 10 versie 1909 update

De nieuwe upgrade van Windows 10 laat enigszins op zich wachten. Microsoft lijkt voorzichtig te zijn geworden, na de problemen die begin oktober 2018 ontstonden bij de uitgave van de 1809 upgrade.

Aanvankelijk werd gemeld dat de nieuwste upgrade in september dit jaar zou verschijnen. Maar inmiddels lijkt men die verwachting bij te hebben gesteld naar half oktober of november. Microsoft spreekt intern al van de november-update, dus heel goed mogelijk dat de upgrade in die maand beschikbaar zal komen.

Eerder een cumulatieve update dan een systeem upgrade

In ieder geval doet het bedrijf met de nieuwste upgrade een tandje terug ten opzichte van de eerdere versie upgrades. Het gaat namelijk niet om een systeembrede upgrade (waarbij het gehele besturingssysteem feitelijk opnieuw wordt geinstalleerd naast de oude installatie) maar eerder om een zogeheten cumulatieve update, waarbij alleen specifieke onderdelen en deelpakketten van de bestaande installatie een update krijgen. Je zou het kunnen zien als een onderhoudsupdate, zoals we in het verleden via Windows Update de zogeheten servicepacks zagen voor Windows XP, Windows 7 en Windows 8.

Verwacht geen grote veranderingen met de nieuwe versie 1909 update

We moeten ditmaal dus niet rekenen op grote wijzigingen in functies of de gebruikersinterface van Windows 10. Daarentegen is de hardware ondersteuning verder uitgebreid en zijn er stabiliteitsverbeteringen doorgevoerd. Toch vraagt Automatux zich af wanneer Windows 10 nu eens een consistente dat wil zeggen uniforme interface krijgt. Hoewel veel zaken via Instellingen kunnen worden ingesteld, valt het ouderwetse Configuratiescherm nog steeds op te roepen. Wellicht omdat het nog steeds niet mogelijk is om alle instellingen via de nieuwe interface te wijzigen. Windows 10 is mooi, maar na vier jaar lijkt deze nog steeds twee gezichten te hebben.

Automatux is benieuwd hoe Windows 10 zich verder zal ontwikkelen. In vergelijking met alle voorgangers die Microsoft voortbracht is Windows 10 het meest stabiele en fraaie besturingssysteem. Het besturingssysteem verdient het om in ieder geval qua gebruikersinterface ook eens echt af te zijn.

 

Om vast te stellen of uw Windows 10 installatie in aanmerking komt voor de upgrade, kunt u de opdracht winver uitvoeren. (zie ook de screenshot bovenaan dit blog-artikel)

  • U klikt op het vergrootglas op de Windows taakbalk en typt in het tekstvak winver
  • Bij "Beste overeenkomst" ziet u winver verschijnen en daar klikt u op Opdracht uitvoeren
  • Er verschijnt een popup venster op het bureaublad. Als u bij Versie 1809 of 1903 ziet staan, zult u binnenkort via Windows Update opmerkzaam worden gemaakt om de herfst upgrade te installeren
    (bedenk wel dat na download een herstart van Windows 10 nodig is om uw Windows systeem bij te werken en dit kan enige tijd in beslag zal nemen)