Energiezuinige mediaserver

Voor een bedrijf is een kleine muziekserver geleverd die via een smartphone kan worden bediend.

Voor een bedrijf heeft Automatux een kleine Raspberry Pi server geleverd die achtergrondmuziek afspeelt en via een smartphone over het netwerk kan worden bediend.

De Raspberry Pi is een kleine singleboardcomputer, dit betekent dat alle systeem onderdelen zoals processor, werkgeheugen, audio- en videochip ingebakken zitten in de printplaat. Dit apparaat werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge uit oogpunt van educatieve doeleinden (programmeren) en in 2012 voor het eerst verkocht. Inmiddels is deze creditcard computer ook omarmt door wetenschappers, ICT-ers en particulieren die de Raspberry Pi gebruiken voor uiteenlopende doeleinden zoals voor meetapparatuur, servers en domotica (het bedienen van elektronica in huis).

Onlangs is een vernieuwd model uitgekomen welke simpelweg Raspberry Pi 2 heet. Deze nieuwe versie heeft een quadcore processor en 1GB werkgeheugen en beloofd tot 6x sneller te zijn dan het voorgaande model. Terwijl de energiecomsumptie van 2 tot 4 Watt per uur niet noemenswaardig is gestegen.

Een Raspberry Pi gebruikt opvallend weinig energie en is daarom zeer geschikt als server

Voor deze klant werd het opensource Linux-besturingssysteem OSMC op een 32GB Mirco-SD kaart geïnstalleerd met daarin het programma KODI (voorheen XBMC) met vele mogelijkheden op gebied van audio en video weergave. De Raspberry Pi 2 werd na een bekabelde aansluiting op het netwerk van het bedrijf verbonden met de professionele geluidsversterker. Voortaan kan de uitbater de muziek vanaf zijn smartphone regelen en instellen. Zelfs het volume kan via de smartphone worden geregeld. KODI heeft overigens ook een eigen webserver zodat de media eigenlijk vanaf elke willekeurige computer op het netwerk kan worden benaderd mits men gebruikersnaam en wachtwoord kent.

Professionele mediasystemen zoals die van Sonos kosten het 5- tot 10-voudige van deze oplossing.

Het gratis KODI kan trouwens veel meer met multimedia dan zo'n duur SONOS systeem

Heeft u interesse in zo’n all-in-one mediaserver in uw bedrijf of thuis ? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Overigens is er een legio aan toepassingen die Automatux met een Raspberry Pi voor u kan realiseren. Om enkele voorbeelden te geven:

  • Uw eigen mediaserver systeem met OSMC voor het afspelen van beeld en audio via HDMI of het overbrengen van digitale muziek naar uw televisie of stereo installatie
  • Beveiligingssysteem met opname van beveiligingsbeelden bij beweging (motion-detect) en waarschuwingsberichten via telefoon of email (triggers) op basis van het opensource ipcam security systeem Zoneminder
  • Uw eigen cloudserver op uw bedrijfs- of thuisnetwerk incl apps voor uw smartphone of laptop op basis van het opensource pakket Owncloud inclusief uitgebreide beveiliging van uw netwerk met de netfilter (iptables) firewall van Linux