Harddisk upgrade NAS

Een op leeftijd geraakte NAS van QNAP krijgt twee nieuwe harde schijven als upgrade.

Een ondernemer vroeg Automatux om zijn trager wordende QNAP NAS te onderzoeken met de vraag of het niet tijd werd voor een nieuwe NAS.

Automatux ontdektte dat het apparaat nog prima functioneerde, maar dat de in de NAS gebruikte harde schijven eigenlijk niet bedoeld zijn voor het apparaat. Dit bleken twee oudere WD Green harddisks te zijn uit 2012, dit type harde schijf is eigenlijk ontwikkeld voor het gebruik in desktop computers en niet in servers. Bovendien kwamen er bij een harde schijf diagnose met gebruik van het SMART programma gsmartcontrol een aantal read errors aan het licht, wat mogelijk op bad blocks (onherstelbare beschadigingen in de bestandsstructuur, dan wel het oppervlakte op de platters in het inwendige van de harde schijf) kan wijzen en de traagheid bij bestandsoverdrachten zou verklaren.

Zekerheidshalve werd besloten om een kopie van alle aanwezige gegevens te maken om de harde schijven in het apparaat te kunnen vervangen.

Automatux voerde daarop de volgende handelingen uit

  • allereerst werd een beveiligde backup van de op de NAS aanwezige bedrijfsdata gemaakt
  • de gegevens op de oude gedemonteerde harddisks werden via een speciaal programma voorgoed onleesbaar gemaakt
  • twee  geteste WD Red* harddisks werden geplaatst (*dit type harddisk is speciaal ontwikkeld zijn voor het langdurig gebruik in NAS apparaten en servers)
  • installatie van het de laatste versie van het QNAP NAS-besturingssysteem QTS werd uitgevoerd
  • de harddisks werden in een RAID-1 configuratie geformatteerd
  • alle noodzakelijke instellingen werden gemaakt voor opname van het apparaat in het bedrijfsnetwerk
  • de gedeelde netwerkmappen werden aangemaakt, inclusief gebruikers en toegangsbeheer
  • de oude gegevens werden naar de respectievelijke netwerkmappen gekopieerd en de backup verwijderd
  • Automatux verzorgde de installatie van de NAS in het kantoor van de ondernemer

Denkt u dat uw NAS apparaat na vele jaren trouwe dienst zo langzamerhand ook wel eens aan een onderhoudsbeurt toe is ? Neemt u dan gerust contact op met Automatux voor een gedegen advies.

Spaar het milieu. Schrijf uw NAS apparaat niet onmiddelijk af als deze trager wordt. Laat het fixen door Automatux en verklein de afvalberg van afgeschreven elektronica.