PC APK plus upgrade

Een zes jaar oude door Automatux gebouwde desktopcomputer kreeg een flinke opknapbeurt door Automatux

Een Automatux-PC uit 2014 kreeg een schoonmaakbeurt en een SSD upgrade voor nog meer snelheid.

Onlangs vroeg een klant om een onderhoudsbeurt van haar desktopcomputer, die Automatux in 2014 had geleverd. Het ging om een AMD computer met een AMD A8-5600K quadcore cpu en een (AMD) socket FM2 mainboard. De computer was destijds geleverd met Windows 8.1 Home op een 2TB Seagate Barracuda SATA harde schijf. De klant vond het systeem de laatste tijd erg rumoerig worden vanwege het geblaas van de ventilatoren en had ook de idee dat Windows trager was geworden. Een upgrade van Windows 8.1 naar Windows 10 had eerder al plaatsgevonden. Ook waren er een aantal problemen van softwarematige aard met betrekking tot email en updates.

Nu een SSD, als een snelle vervanger voor een SATA harde schijf, niet meer zo'n grote investering is als in 2014, stelde Automatux voor om de pc niet alleen onderhoud te geven, maar ook een upgrade door middel van de installatie van zo'n SSD. Gekozen werd voor de vriendelijk geprijsde Kingston A400 480GB SSD.

Via pickup&return kreeg de desktopcomputer vervolgens een flinke onderhoudsbeurt in de werkplaats van Automatux, waarbij de volgende werkzaamheden werden uitgevoerd;

 • het interieur van de computer inclusief alle ventilatoren werd ontstoft
 • een image van de Windows systeem partitie(s) werd gemaakt
 • de nieuwe SSD werd ingebouwd en de eerder gemaakte image werd daarop overgeplaatst
 • Windows kreeg een update van versie 2004 (april 2020) naar versie 20H2 (oktober 2020)
 • aanvullende updates werden uitgevoerd voor Windows alsook gebruikersprogramma's
 • de emailproblemen werden getackeld door installatie en configuratie van de laatste Mozilla Thunderbird
 • niet langer gebruikte software kreeg een de-installatie en schijfopruiming werd uitgevoerd
 • het systeem kreeg een dieptescan op de aanwezigheid van virussen en malware
 • op verzoek van de klant werd een passwordmanager geinstalleerd
 • de oude windows partities op de SATA hardisk werden met gparted verwijderd, de D: data-partitie met 240GB gegevens van de klant werd behouden
 • van de vrijgekomen ruimte van ca. 932GB werd een nieuwe partitie gemaakt, dit voor gebruik als tweede data-partitie naast Windows
 • als afronding werd van de installatie op de SSD een image gemaakt in een verborgen map op de nieuwe backup-partitie

De computer werd door Automatux op de werkplek aangesloten en samen met de klant getest op de nieuwe (aanzienlijk snellere en stillere) werking. Zo blijkt maar weer eens, dat een computer misschien boekhoudkundig maar fysiek gezien na vijf jaar echt nog niet is afgeschreven ! Met een bescheiden investering zoals bijv. een SSD en een gedegen schoonmaakbeurt kunt u de levensduur van uw computer makkelijk verdubbelen naar 10 jaar of langer.

Voor iedereen die zijn ouder wordende computer een tweede leven wil geven met een opknapbeurt en dat graag professioneel wil uitbesteden, houdt Automatux zich aanbevolen. Neem dan contact op voor het maken van een afspraak.

Spaar het milieu. Schrijf uw desktop computer niet zomaar af als deze trager wordt. Laat het fixen door Automatux, bespaar uzelf de aanschaf van een nieuwe pc en verklein de afvalberg van afgeschreven elektronica.