Website verhuizing

Automatux kan desgewenst uw bedrijfswebsite verhuizen naar een ander webhosting bedrijf

In opdracht van een bedrijf verhuisde Automatux een Joomla website naar een andere webhoster.

In overleg werd de keus gemaakt voor de professionele hosting van Strato die een compleet dienstenpakket aanbiedt voor domeinregistratie, webhosting, email, vps en cloud opslag. Strato bewijst zich ook bij Automatux als klant al geruime tijd als een betrouwbare en voordelige online webhoster.

Om de website te kunnen verhuizen werd met gebruik van cPanel allereerst een tar-archief (backup) gemaakt van de mappen en bestanden van de Joomla installatie. Tevens werd een export (backup) gemaakt van de gekoppelde database met gebruik van phpMyAdmin.

Domein

Vervolgens meldde de klant zich op eigen (bedrijfs)naam aan voor een webhosting-pakket bij Strato. Met gebruik van de zogeheten EPP-code werd het domein door Automatux gekoppeld aan het nieuwe webhosting-pakket. Het gratis SSL-certificaat van Strato werd geïmplementeerd en via een permanente redirect (http ► https) aan het domein gekoppeld.

Wereldwijd draaien de meeste webservers op Linux, bij een website verhuizing is goede kennis van Linux onontbeerlijk

Websiteverhuizing

Het tar-bestand werd via SFTP ge-upload en via een SSH-sessie uitgepakt in de webroot van de nieuwe webhosting. Vervolgens werden de map- en bestandsrechten aangescherpt. Hierna werd een nieuwe database gecreëerd met database-gebruiker en een veilig wachtwoord van > 20 tekens. Ook bij Strato is phpMyAdmin een optie en daarmee werden de oude database-tabellen geïmporteerd in de nieuwe database. Tenslotte werd het belangrijkste configuratiebestand van Joomla (configuration.php) door Automatux bewerkt om Joomla in de nieuwe omgeving te laten functioneren.

Een website migratie begint met het maken van backups van de webmap en de gekoppelde database

Optimaliseren

De website laadde inmiddels, maar er bleken nog een aantal aanpassingen noodzakelijk via een (afwezig) .htaccess bestand om een aantal onvolkomenheden te verwijderen. Zo was de website nooit ingesteld op clean url’s (hierbij worden de webadressen opgeschoond van onnodige code zodat zoekmachines de website beter kunnen lezen en indexeren wat belangrijk is voor een goede ranking) en werd dit door Automatux rechtgezet. De beveiliging van Joomla werd opgeschroefd door de zogeheten administrator-login te maskeren en de Joomla-gebruikeraccounts te voorzien van sterkere wachtwoorden. Daar de oude niet functioneerde, werd een nieuwe contact-pagina aangemaakt inclusief een Google reCAPTCHA om spam tegen te gaan.

Backup

Toen alles naar wens bleek te werken werd de Joomla website voorzien van de nieuwste core en module-updates. En maaktte Automatux opnieuw een backup van de website en database.

Office 365 integratie

Aangezien de ondernemer tevens een Office 365 abonnement afnam via de oude webhoster en dit abonnement met grote moeite (..dat zou eenvoudiger moeten kunnen Microsoft !) op eigen naam had laten overschrijven restte Automatux nog een taak om dit domein-emailadres te integreren met de domeinregistratie bij de nieuwe webhoster. Via een remote access sessie werden via de Microsoft Office Portal de zogeheten dns-records bij Strato afgestemd voor samenwerking met Microsoft Outlook.

Heeft u een website en zou u die graag willen verhuizen naar een nieuwe webhoster ? Neem dan gerust contact op met Automatux om de mogelijkheden te bespreken.

Het moge duidelijk zijn dat wij (zoals in bovenstaand geval) ook het beheer & onderhoud van uw bedrijfswebsite na zo'n verhuizing graag ter hand nemen.

NOOT
omwille van de privacy zijn domeinverwijzingen en gevoelige informatie onleesbaar gemaakt in de diashow