Schoner printen

Brother neemt verantwoordelijkheid wat betreft het milieu

Brother is een van de grootste printer fabrikanten in de wereld met een lange staat van dienst. Het oorspronkelijk Japanse bedrijf werd al in 1908 geregistreerd voor de productie van naaimachines. In de jaren zestig begon het bedrijf tevens met de productie van elektronische typemachines. Gedurende de digitale revolutie sinds de jaren ‘80 werd dit uitgebreid met de fabricage van computerprinters.  

Automatux heeft in het verleden verschillende printermerken in zijn bedrijfsvoering aangewend waaronder modellen van Hewlett Packard en Samsung. Echter de laatste jaren gebruikt hij uitsluitend nog printers van Brother.

Drie belangrijke redenen daarvoor zijn

  • een goede prijs-kwaliteit verhouding van overwegend duurzame apparaten
  • de prima driver-ondersteuning voor zowel Windows als Linux
  • een gratis re-use/recycle programma voor originele inkt- en tonercartridges

En juist dat derde pluspunt wil Automatux hier graag even onder de aandacht brengen.

Iedereen weet dat printen niet bepaald milieuvriendelijk is. Voor de productie van een printer worden vooral plastics, metalen en pcb’s gebruikt en om te kunnen printen is de invoer van papier en elektriciteit nodig. Dat is voor een Brother printer niet anders. Echter een van de meest vervuilende aspecten van een computerprinter wordt vaak onderschat. Dat is het gebruik van de giftige inkt in gebruikte inkt- en tonercartridges.

Gebruikte printercartridges vallen onder de noemer klein chemisch afval

Wat betreft deze chemisch vervuilende eigenschap van inkt en toner-resten heeft Brother voor een uitstekende oplossing gekozen. Vooropgesteld dat men de originele cartridges aanschaft en gebruikt, kan men deze na gebruik mits goed verpakt en geheel kosteloos als pakketpost terugzenden naar een inzamelpunt in vrijwel elk land in Europa. In elke doos van een Brother cartridge vindt men zo'n retourformulier met label. Zie de afbeelding onder de quote.

Gebruikte cartridges van Brother stuurt u kosteloos terug naar de fabrikant

Weliswaar zijn deze originele Brother cartridges duurder dan de als “eigen-merk” of "huismerk" gepropageerde cartridges die in de handel als goedkoop alternatief worden aangeboden. Daar staat tegenover dat de ingezonden Brother cartridges hergebruikt (of recycled) worden door de oorspronkelijke fabrikant. In de ogen van Automatux het juiste voorbeeld van verantwoordelijkheid nemen.

Automatux kiest niet langer voor alternatieve cartridges hoe goedkoop deze ook mogen zijn. Eerlijk gezegd is dit ook gevolg van een negatieve ervaring waarbij goedkope cartridges bij een Samsung kleurenprinter tot een onherstelbaar defect leidden. Niet in de laatste plaats, zijn zulke alternatieven voor eenmalig gebruik en belanden ze na gebruik automatisch op de berg klein chemisch afval.

Originele cartridges zijn duurder, maar dat motiveert ook om te besparen

En tja, het feit dat originele cartridges duurder zijn noopt om bij een printopdracht toch even achter het oor te krabben; ‘is het wel echt nodig dat ik dit uitprint of volstaat een archiefbestand op de harde schijf ?’
Want hoe minder we printen, hoe beter we op weg zijn met z’n allen. Moet het dan toch.. het zal duidelijk zijn dat Automatux dan kiest voor Brother.

NOOT
Wat betreft de zogeheten printermonitor-software die bij een Brother printer standaard wordt geïnstalleerd.
Negeer eventuele waarschuwingen als een inktpatroon wordt aangemerkt als vrijwel leeg en klaar voor vervanging.
Ook bij Brother blijken deze waarschuwingen in de praktijk veel te vroeg te komen.
Maak de cartridge gerust wat leger (terwijl u de printkwaliteit in het oog houdt) voordat u deze kosteloos retour stuurt.

wink