Ubuntu 20.04 LTS

De nieuwe Ubuntu 20.04 LTS is in april van dit jaar officieel uitgekomen. De nieuwste longterm support versie van Ubuntu linux  is met codenaam Focal Fossa, vernoemd naar de fossa, een inheems roofdier van Madagascar, de 'bad guy' in de gelijknamige animatiefilm. Maar hier mogen we gerust van een vriendelijk toppertje spreken.

Snel en strak

Na installatie van de nieuwste Ubuntu versie valt onmiddellijk op dat het systeem een stuk sneller is geworden ten opzicht van de voorganger Ubuntu 18.04.  Daarbij heeft Canonical na alle eerdere experimenten nu dan toch voor een consistente gebruikersinterface gekozen. De Gnome versie 3.36 desktop ziet er met de nieuwe set iconen opgepoetst uit en heeft overal een fraaie paarse look meegekregen. Tevens is het mogelijk om voor een donker thema van de werkvensters te kiezen, wat er simpelweg fantastisch uitziet met de oranje en paarse knoppen en schuifregelaars.

Kernel

Focal Fossa heeft linuxkernel (de core van het linux besturingssysteem) 5.4 als basis. Hierdoor mist een onderdeel die wel in de uitgekomen kernelsversies 5.5 en 5.6 aanwezig is; de ondersteuning voor Wireguard, een veelbelovend vpn-protocol. Maar dit kan eenvoudig worden opgelost met een toevoegende installatie van het protocol in de terminal sudo apt install wireguard-kms Tevens is de mogelijkheid om zfs (waarmee u ondermeer snapshots (incrementele backups) kunt maken van het systeem) als bestandsindelingsysteem te gebruiken bij installatie nog wat omslachtig. Voor een uitgebreidere hardware-ondersteuning is het echter niet zo moeilijk om een nieuwere kernel aan Focal Fossa toe te voegen.

Ondersteuning

Het besturingssysteem zal gedurende 5 jaar ondersteund worden met onderhouds- en beveiligingsupdates. Dat betekent dat u tot april 2025 kunt rekenen op online updates via het Updatebeheer. Via het ingebouwde Livepatch programma kunt u ervoor zorgen dat deze updates automatisch gedownload en geinstalleerd worden. Met livepatch kunt u met een gratis te registreren account op de Ubuntu website maximaal 3 computers aanmelden voor deze updatedienst.

Aanrader

Ubuntu 20.04 maakt op Automatux al met al een snelle en stabiele indruk. Met een eenvoudige toevoeging van de bekende Gnome Tweak tool kan de reeds functionele set instellingen van gnome verder worden uitgebreid, zodat u de grafische interface van Ubuntu geheel naar eigen wens kunt inrichten. Dat leggen we hier even uit:

Open een terminal en voeg de universe repository toe met sudo add-apt-repository universe
Wanneer klaar, installeer Gnome Tweak tool met sudo apt install gnome-tweak-tool
Start Gnome Tweak tool met commando gnome-tweaks of sluit de terminal en zoek naar "tweak tool" via Activiteiten en start het programma door op het icoon te klikken