Datarecovery

Automatux hielp een particulier onlangs bij datarecovery van een 3TB harddisk

Een particulier benaderde Automatux onlangs in verband met zijn defecte harde schijf met daarop een schat aan persoonlijke data. Hij had zich reeds goed verdiept in het probleem, welke na eigen research naar zijn idee was gelegen in een defecte pcb (wat uiteindelijk ook juist bleek). De PCB is de groene printplaat die aan de onderkant van conventionele harde schijven is aangesloten. Deze pcb regelt ondermeer de werking van de harde schijf zoals opspinnen en de aansturing van de lees- en schrijfkoppen.

Hij had al een vervangende pcb besteld, maar na vervanging bleek dit onvoldoende om de harde schijf weer te laten herkennen door zijn computer. Automatux legde hem uit dat op de pcb een kleine ROM (Read Only Memory) chip zit waarin belangrijke gegevens van de harddisk zijn opgeslagen. Een soort BIOS van de harde schijf, zoals bij een moederbord. Zonder deze oorspronkelijke ROM chip kan het systeem de data op de harde schijf nog steeds niet inlezen. Overplaatsen van de ROM chip van de defecte naar de vervangende pcb is dus essentieel wil je de gegevens weer kunnen benaderen.

De klant vertrouwde Automatux toe om deze chip van de defecte pcb over te plaatsen naar de nieuwe pcb. Woonachtig in het westen des lands stuurde hij beide pcb's goed verpakt en aangetekend op naar Automatux.

Na een succesvolle oversoldering van de chip stuurde Automatux de pcb's aangetekend retour. De harde schijf werd weer door de computer van de klant gevonden en ook door Windows "gezien". Echter kon Windows de bestandsindeling van de harde schijf niet herkennen en gaf deze aan als zijnde RAW. Vermoedelijke oorzaak; er willen wel eens kleine revisies bestaan tussen pcb's tijdens de productielijn van een hardeschijf type. Via telefonische support deed Automatux aanbeveling voor het gebruik van een datarecovery programma die goed met een onleesbare bestandstoewijzingstabel overweg kan. De klant wist daarna vrijwel alles, ruim 1200 GB aan dierbare foto's en video's te redden van de harde schijf. Voor Automatux was dit toch wel de meest eervolle klus van heel 2019.

Heeft u een harde schijf die niet langer door uw computer wordt gezien met daarop gegevens van onschatbare waarde ? Neem dan contact op met Automatux. Wellicht is er een oplossing voorhanden (en dat tegen een eerlijker prijs dan bij reguliere datarecovery bedrijven).