Win10 upgrade

Windows 7 computer krijgt een upgrade naar Windows 10 en achterstallig onderhoud.

Een ondernemer vroeg Automatux om zijn werkstation met Windows 7 Professional een upgrade te geven naar Windows 10 Pro. Daarbij kwamen enige problemen aan het licht.

Het ging om een snel Intel Core i4 quadcore systeem met 8 GB RAM, een snelle Crucial SSD 512GB als bootdisk, twee SATA harddisks voor opslag en een wat verouderde AMD ATi Radeon videokaart. De klant had eerder geprobeerd de online upgrade uit te voeren, maar stuitte daarbij op een foutmelding. In de werkplaats van Automatux kwamen al snel enkele secundaire problemen aan het licht die een eerdere upgrade mogelijk in de weg stonden.

  • Allereerst bleek de cmos-batterij op het moederbord leeg, waardoor het systeem bij spanningsloosheid zowel tijd als datum kwijt raaktte. Er vond dan een reset plaats naar de standaardwaarden 1 januari 2002 0:00. Erg vervelend omdat veel software waaronder Windows zelf foutgevoelig wordt als de computer niet bij de tijd is.
  • De cpu-ventilator alsook de ventilatoren op de videokaart bleken dermate verstoft, dat de ventilatoren continu op 100% draaiden om de te hoge temperaturen van processor en videochip te onderdrukken. Oververhitting kan weer tot onverwachte errors leiden als de computer operationeel is.
  • De aansluiting van de SATA datakabels tussen SSD, SATA harddisks en de DVDrewriter naar het mainboard was onlogisch, waardoor fouten konden ontstaan tijdens een upgrade, helemaal toen bleek dat een van de SATA harddisks een oudere Windows 7 opstartpartitie herbergde (waarschijnlijk nog van voor de SSD upgrade).

Gebruikt u nog Windows 7 ? Is het nu tijd om over te stappen op Windows 10.

Automatux verving de CMOS batterij met een nieuwe batterij, ontstofte het systeem (videokaart, cpufan, casefans), sloot de SSD en SATA harddisks in een logische volgorde aan en stelde het BIOS opnieuw in.

Automatux weet waar je op moet letten bij zo'n Windows 10 upgrade.

Vervolgens werd de Windows 10 Pro upgrade zonder enig wanklank uitgevoerd. Uit voorzorg werd eerst een image (backup) van de Windows 7 installatie gemaakt om pas daarna de upgrade uit te voeren. Bij eventuele calamiteiten tijdens de upgrade kan zo'n image terug worden geplaatst op de harde schijf. Dat bleek evenwel niet nodig, want het systeem draaide prima onder Windows 10. Schijfopruiming werd uitgevoerd om de oude Windows 7 installatie voorgoed te verwijderen. Daarna werd het systeem met Windows Defender gescand op eventuele virusprogramma's. Als afronding werd van de nieuwe Windows 10 Pro installatie inclusief alle gebruikersprogramma's en data van de klant een schijfimage weggeschreven naar een van beide SATA harddisks. Dit biedt als voordeel dat de klant bij eventuele problemen (bijv. defecte SSD) het systeem weer sneller operationeel heeft met een werkend Windows 10 besturingssysteem.

Dit bespaarde de ondernemer de aankoop van een nieuwe Windows 10 desktopcomputer en herinstallatie van zijn bedrijfssoftware. Automatux was blij dat hij deze verouderde computer die nog prima werkt een nieuw leven wist in te blazen, waarom leest u hieronder. Neem dus contact op als u graag ook zo'n Windows 10 upgrade wilt. Nogmaals; na 14 januari 2020 komen er niet langer beveiligingsupdates uit voor Windows 7.

Spaar het milieu. Schrijf uw windows 7 computer niet af omdat het besturingssysteem niet langer wordt ondersteund. Schakel de hulp van Automatux in voor een upgrade naar Windows 10 en verklein de afvalberg van afgeschreven elektronica.