Kerstvakantie 2023

Nu de Kerstdagen heel dichtbij zijn en het einde van 2023 nadert, sluit Automatux ICT Services weer tijdelijk de deuren.

Automatux is gesloten van maandag 25 december tot en met vrijdag 5 januari 2024

Wij wensen u een zalig Kerstfeest en een gezond en gelukkig 2024

 

In de traditie van Automatux om elk jaareinde een (ant)arctische diersoort in het spotlicht te zetten moest het er natuurlijk een keer van komen dat het Rendier (Rangifer tarandus) die eer ten deel valt. Deze hertachtige die we zo goed kennen als span voor de vliegende slee van de Kerstman is door verscheidene Euraziatische natuurvolkeren gedurende enkele duizenden jaren gedomesticeerd. Inheemse volkeren zoals de Saami in Lapland en Samojeedse stammen in Rusland houden de dieren semi-wild voor hun vlees en huiden, als trek- en rijdier en soms ook voor hun melk. Opmerkelijk is dat zowel mannelijke als vrouwelijke dieren een gewei dragen en de dieren zich in hun evolutie perfect hebben aangepast aan de extreme verschillen in jaargetijden in hun leefgebied. Zo passen hun ogen zich met de seizoenen aan en veranderen deze ook zichtbaar van kleur in de herfst, waarbij de lichtgevoeligheid voor blauw licht met een factor 1000 tot 10.000 toeneemt, waardoor de dieren in de duistere omstandigheden van de poolwinter hun belangrijkste voedsel korstmossen kunnen blijven vinden. Zoals bij andere in kudde levende sociale diersoorten vindt er een jaarlijkse migratie plaats. In de herfst trekken de dieren zuidwaarts en aan het eind van de winter trekken ze weer noordwaarts als de sneeuw en het ijs zich terugtrekken van de toendra. Hun menselijke hoeders leven zodoende ook een gedeeltelijk nomadisch bestaan. De video toont de voorjaarstrek naar het noorden die enkele weken in beslag neemt.

PS als u de foto op bovenstaande kerstkaart graag als bureaublad-achtergrond wilt instellen kunt u de wallpaper hier ophalen.